Kategoriat
Uncategorised

Näin sinusta tulee olutmaistelija (beer tasting for dummies)

Oikein hyvää perjantaita! Tällä kertaa oluteksperttimme Kossu kertoo mistä lähteä liikkeelle oluita maistellessa!

Pikavinkit oluiden maisteluun

Ihan heti alkuun on hyvä pitää mielessä seuraava: olut ei ole vakava asia! Kyllä, oluen panemisessa, maistelussa ja arvioinnissa käytetään omanlaista termistöä ja esimerkiksi tiettyjä virhemakuja kuvaillaan eksakteilla termeillä. Kuvista löydät hieman monipuolisemman ja hieman yksinkertaisemman oluen tuoksua, ulkonäköä ja makua kuvaavaa flavoripyörää eli makupyörään. Voit käyttää maistelussasi pyöristä löytyviä termejä.

Jos jokin olut tuo mieleesi isoisän mökkivillapaidan tuoksun, olet hajumuistosi kanssa ihan yhtä oikeassa kuin paraskin cicerone. Jos sinusta jokin olut maistuu saippualta ja jonkun toisen mielestä ihanan sitruksiselta, voi kyseessä olla vain se tosiasia, että maistatte eri aromit eri tavalla. Joskin saippuaisuus itsessään on virhemaku. Mutta syöväthän jotkut surströmmingiäkin…

Flavoripyörä

Toisekseen: kysy! Ota Oluessa, kuten muillakin festareilla, on paikalla panimon omia tyyppejä. Jos jokin epäillyttää, mietityttää tai saa makunystyräsi hyrisemään tyytyväisyydestä, sano siitä tiskin taakse. Monien oluiden takana voi olla kuukausien tuotekehittelyä tai vuosien kokemusta – kysymällä opit myös usein jotain uutta!

Maistelussa tulee ottaa huomioon myös järjestys. Ei ole viisainta lähteä liikkeelle siitä kaikkein vahvimmasta suklaa-kookos-bourbon barrel-stoutista ja jatkaa kevyellä pilsnerillä. Monissa oluissa joko makeus, savuisuus, happamuus tai katkeruus voi jäädä pyörimään suuhun hetkeksi aikaa ja näin vaikuttaa tulevien oluiden makuihin. Siksipä onkin hyvä ottaa välissä vaikka vettä ja neutralisoida makupaletti. Hyvä lähestymistapa on esimerkiksi lähteä liikkeelle juurikin kevyemmistä oluista. Toinen vaihtoehto on mennä tyylilaji kerrallaan: näin eivät vahvat stoutit sotkeudu kevyiden pilsujen kanssa.

Maistelun kolme osiota

Itse maistelu jakaantuu karkeasti seuraaviin osioihin: ulkonäkö, tuoksu ja maku. Ulkonäöstä voit poimia esimerkiksi seuraavat seikat: onko oluessa hyvä vaahto, minkä värinen olut on kyseessä, onko väri ”kliini” vai likainen, onko olut kirkasta vai sameaa ja millainen viskositeetti oluella on.

Tässä vaiheessa lasia kannattaa pyöräyttää kerran tai pari ja katsoa muuttuuko vaahto tai yleinen ulkonäkö. Voit myös arvailla miltä olut tulee maistumaan. Muista, että joskus ulkonäkö voi pettää!
Tuoksusta voi poimia jo paremmin viitteitä mausta. Pyöräytä lasia ja nuuhkaise miltä olut tuoksuu. Hajumuistot voivat herättää mielikuvia lapsuudesta, ekasta baarireissusta tai saada niin sanotusti hissin liikkeelle. Joka tapauksessa tuoksusta saat jo paremmin selville onko kyseessä esimerkiksi suklaisempi, katkerampi tai marjaisa olut.

Ja kyllä, lopulta voit halutessasi myös maistaa olutta. Ota kulaus suuhusi ja pyöräytä olutta hieman suussasi ennen kuin nielaiset. Tällä tavalla saat parhaan ensikosketuksen olueen. On toki totta, että suussa pyöräyttämällä olut maistuu erilaiselta kuin suoraan siemailemalla. Usein suoraviivaisempi lähestymistapa voi jopa maistua paremmalta. Luultavasti oluen tekijä on kuitenkin maistellut itse olutta pitkään ja hartaasti, ja keskittymällä muutaman ekan siemauksen ajan voi saada paremmin kiinni mitä panija on hakenut tehdessään kyseenomaisen oluen.

Näiden kolmen vaiheen jälkeen onkin aika siirtyä toteamaan juomakavereille mitä mieltä on oluesta. Ja mikä parasta, kiistelemään niistä kuuluisista makuasioista.

Ja muista juoda sitä **tun vettä, ettei mene makuasiat painiksi!

Kiinnostaako olut-tasting Ota Oluessa Kossun vetämänä? Osta tasting-lippu.