Panimot

Anderson’s Craft Beer

Anderson’s craft beerin tarina alkoi vuonna 2014. Panimon suosio on kasvanut kovaa vauhtia ja satsitkin ovat suurentuneet noin 2000 litraan saakka. Harvakseltaan Suomen maalla käynyt panimo palaa Ota Olueen suuremmalla kegimäärällä ja uusilla oluilla. Viime vuonna näiden veijareiden oluet myytiin loppuun hujauksessa, joten olehan ajoissa.

Vaat

Kiertolaispanimo Vaatin reseptiikka hiotaan täydelliseksi Tallinnan keskustassa sijaitsevassa koepanimossa, mutta suuremmat oluterät pannaan yleensä De Proefbrouwerijin panimolla Belgiassa. Kymmenien ja taas kymmenien kokeiluiden seurauksena Vaat on tehtaillut monia maistuvia oluita, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tanker Brewery

Sauna sessionilla monet hurmannut tai hämmästyttänyt Tanker on liikkunut Suomen mantereella nykyään hieman useammin. Panimo on myös kiertänyt ahkerasti muualla Euroopassa ja saanut kiitosta laadukkaista oluistaan. Viime aikoina enemmän soureja tehtaillut panimo on tehnyt myös kollaboraation Fat Lizard Brewing Co.:n ja HIISIn poikain kanssa vastikään.

Pühaste Brewery

Nämä herrat ovat nyt ensimmäistä kertaa Suomessa festareilla! Pühasteen tarina juontaa juurensa vuoteen 2011, jolloin panimon nykyinen pääpanija teki ensimmäiset kotioluensa. Kotioluiden suosion myötä Pühasteen jengille tarjoutui tilaisuus tehdä muutama erä olutta Põhjalan tiloissa. Siellä syntyivät muun muassa mainiot Mosaiik ja Humalakoda. Oman panimon kaverukset pystyttivät syyskuussa 2016 ja vauhti on ollut hurjaa.

Peenjoogivabrik Nudist

Festareiden siideripuolta hoitaa Nudist. Nudistin jampat aloittivat kotisiiderin tekemisen jo vuonna 2013. Muutaman vuoden päästä kokemusta ja tietoa oli kerättynä sen verran, että uskalias hyppäys siideripanimoksi tapahtui. Nudist tekee siiderinsä aidoilla menetelmillä suoraan omenoista. Hieman erikoisempaa makumaailmaa edustaa muun muassa heidän inkiväärillä maustettu Mr. Miyagi.

Brewski

”I am just a passionate brewer that is currently living my dream.” kertoo Brewskin pääpanija. Eikä ihme. Brewski on elänyt todeksi monen hedelmäisten sourien ja ipojen ystävien unelmat. Yhdeksi nousevimmista ja parhaista tituleerattu ruotsalaispanimo saapuu Ota Olueen 4 eri oluen kera. Turhakin liene sanoa, että nämä varmaan loppuvat kesken. Perjantaille on varattu 2 eri olutta ja lauantaille 2 lisää. Tää on ihan hiton kova!

Sonnisaari Panimo

Suomen kolmanneksi parhaan sour alen, Mällin, veivanneet oululaiset saapuvat Pienen tiskille Oulun SOPPista huolimatta. Nimensä mukaisesti Oulussa Sonnisaaressa majailevat veijarit ovat tehneet maistuvia oluita aina stouteista soureihin. Jos oululaisia panimoita on katsominen niin ei se Oulu niin paska kaapunni ole.

RPS Brewing

Ensimmäisille olutfestareilleen suuntaava RPS käski kertoa teille vain kolme sanaa: ”Taste the game!”
”To kick ass with awesomeness!” Näin kuvailee kuopiolainen Rock Paper Scissors itseään intternetissä. Eikä suotta.

Open Water Brewery

Tiedättekö missä on Lemland? Entä mitä sieltä tulee? No kohta tiedätte! Vain ja ainoastaan Ota Olutta varten kegityslaitteet hommannut panimo tulee näyttämään miten kovatasoisia Ahvenanmaan oluet ovat. Jos et olet festareilla ihan selvillä vesillä, niin oletpahan ainakin avoimilla vesillä.

Jacobstads

”From Jeppis with Hops. Craft beer proclaimers brewing hoppy goodness for Jeppis and beyond.”Jeppiksestä ponnistava Jacobstads tekee tinkimättömiä kiven kovia oluita. Pohjanmaan kilpaillut olutmarkkinat vallannut Jacobstads ei ole tullut suomen olutsceneen vain leikkimään.

Kanavan Panimo

Vääksyn idyllisissä maisemissa oluita paneva Kanavan Panimo on veljesten ja heidän isän toteutunut maltaisen tuoksuinen unelma. Ainoaa laatuaan oleva slovakialainen panimolaitteisto on pumpannut ulos mahtavia oluita jo jonkin aikaa, joten onkin mahtavaa saada Kanavanpanimo osaksi myös Espoolaista pöhinäidylliä.

8-Bit Brewing

Surullisen kuuluisan panimotilan etsinnän päätteeksi 8-bit Brewing on palannut festareille. Viime vuonna panimo ihastutti meidät Pacman Jalluporterilla. Erittäin makoisia oluita nörttivivahteella taikova panimo on kerännyt kiitosta myös visuaalisesta puolestaan. Get PWND!

HIISI

Jyväskylästä ponnistava Panimo Hiisi voitti olutoppaan vuosiäänestyksen vuoden parhaasta panimosta. Panimo pokkasi myös stout ja portteri-sarjan parhaan oluen palkinnon Iku-Tursollaan sekä hapanolut-sarjan voiton Donut Islandin kanssa yhteistyössä tehdyllä Andrealla. Sen lisäksi kyseessä ihan mahottoman mukavat heput. Tule tsekkaamaan miten Jyäskyässä jytää!

Donut Island Brewing

Munkkitsaarin valtakunnasta on tipahdellut makoisia oluita kovaa tahtia. Pääsääntöisesti Hiiden tiloissa oluensa tekevä tsaari aloitti panohommat vuonna 2013 ja meno on ollut hurjaa. Jokaisen IPA-ihmisen tulisi ainakin kerran elämässään maistella I hop it’s not a problem-sarjan olusia. Donut Islandin aitoja vadelmamunkkeja sisältävät stoutit ovat myös suorastaan lentäneet lumotun käärmeen lailla hanoista ihmisten suihin. Tule tsekkaamaan jos et usko.

CoolHead Brew

Stout ja porter-osaston sekä hapanolut-sarjan toiseksi parhaat oluet duunaillut Coolhead on toiminut vasta vuodesta 2016, mutta on jo nyt herättänyt laajaa kiinnostusta ja innostusta. Laajin valikoima panimon oluttuotannosta on erilaisia hapanoluita joskin maukkaat IPAt ja stoutitkin löytyvät valikoimasta. Pelkän hanan varaan eivät showmiehet ole hommaa jättäneet vaan tiskiltä löytyy myös slush-kone.

Maistila

Kahden veljeksen ohjaama panimo on herättänyt suurta kiinnostusta oluen ystävien keskuudessa. Panimon olutkirjo on tajuttoman laadukas ja ulottuu maukkaasta BLBRR PURPP mustikkakeitosta Kaksoissolan barleywinemaisiin tykittelyihin Single Hoppit-sarjaa unohtamatta. On mahtavaa saada vieraita Oulusta!

Fat Lizard Brewing Co.

Espoon Kivenlahdesta Otaniemeen siirtynyt liskomiehistö on lanseerannut kesän aikana pari uutta olutta ja topless-tölkin. Suurempaan panimoon siirtymisestä huolimatta Liskojen bisset on revitty käsistä sitä tahtia, että lienee seuraava laajennus jo kohta edessä. Tyyppien paikalle pääsystä ei liene pelkoa, sillä panimo sijaitsee aikalailla 70metriä sisäänkäynniltä.

Humalove Brewing

Suomen yksi tunnetuimpia kiertolaispanimoita on duunaillut myös uusia herkkuja kesällä ja kiertänyt ahkerasti festareita. Tähän mennessä Humalove on pannut Englannissa, Virossa, Belgiassa, Puolassa ja Suomessa sekä kiertänyt monia Euroopan olutfestareita. Onkin mukava saada pojat välillä myös Espooseen. Mainioiden oluiden lisäksi kannattaa tsekata Jukka ”Humaloven Jukka” Forsbergin rusketus, joka on herättänyt niinikään huomiota craft beer-scenessä.

Olarin Panimo

2015 perustettu, Area 21-sarjalla esiin marssinut espoolainen panimo on jatkanut mainiota kulkuaan. MC Taakibörsta Ipankin tänä keväänä duunannut panimo on osoittanut kykynsä tehdä maistuvia pale aleja, mutta onpa panimolta tullut mahtavia saisoneita ja portereitakin. Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan mitä kaikkea hyvää Olarista tipahtaa Ota Olueen.

UG Brewery

United Gypsies on perustettu tarjoamaan panimokapasiteettia ja apua oluen suunnitteluun sekä valmistukseen kasvavalle määrälle kotimaisia ja ulkomaisia kiertolaispanimoita, joilla ei ole omia panimotiloja. UG on tehnyt myös ihan järisyttävän hyviä omia oluita. Muun muassa UG Breweryn Barley Wine maistui vähän liiankin hyvin… Ota Olut kävi myös Allun ja Kossun voimin piipahtamassa panimolla ja tekemässä Ota Oluelle oman virallisen Ota Nepa- oluen. Tätäkin hyvää tarjolla UG Breweryn tiskiltä!

Ruosniemen Panimo

Tämä Otaniemessä hyvinkin tuttu panimo on tehnyt Järkälemäisen hyviä oluita pienellä teekkari-vivahteella jo hyvän aikaan. Oluet kuten Teekkari, Arkkitehti, Diplomi-insinööri ja Vuorineuvos ovat piristäneet jo monen afterwork-hetken tunnelmia. Porilainen panimo lanseerasi myös happamia oluita tänä vuonna teemalla Sourniemi. Tämä pun on lämmittänyt some-vastaavan sydäntä läpi koko kylmän kesän. Niin että oluiden lisäksi paikalla on ihan hauskoja tyyppejäkin!